Bageren der blev allergisk mod mel

Tekst & grafik · André Jensen

best html templates

Søren Rasmussens karriere, som var i rivende udvikling, fik en ny pibelyd denne tidlige efterårsmorgen i 2016.

Søren skulle hælde noget mel op i en skål får han noget mel op i sit højre øje. Hvad han ikke vidste var, at hans bagerkarriere allerede var på vej mod afgrunden. Straks som man naturligt ville gøre løb han ud på toilettet for at skylle melet væk fra øjet og vendte tilbage til sit arbejde. Men det blev sværere og sværere at arbejde, for øjet blev mere og mere irritabelt – til sidst kunne han ikke se noget ud af den og vendte tilbage til toilettet men blot for at finde ud af, at hans øje var fuldstændigt svulmet op. Da chokket havde lagt sig, tog han med det samme afsted på hospitalet. 

Efter hurtige undersøgelser af lægerne fortalte de Søren at der var en chance for at han havde en form for allergi. Men ikke noget om, at det havde betydning for hans arbejde.


Mel allergi, eller rettere sagt hvede allergi, kan udvikles ved at man udsættes for melstøv og ved f.eks. at vaske sine hænder i mel. Noget som er dagligdag for bagere. Jobgruppen har nemlig kontakt med allergifremkaldende og hudirriterende stoffer. Våd dej og juice giver hudirritation. 

I et notat af fra Arbejdsmiljø og Helbred (Fakta om Arbejdsmiljø og Helbred 2018) bliver bagere gang på gang nævnt som en af de jobgrupper med flest arbejdsulykker. Det er særligt eksem og hudallergi der udvikles i branchen.

Bagerdrømmen

Fra da Søren var helt ung har han været kunstnerisk anlagt og elskede at lave mad, så da han skulle overveje hvilken uddannelse han skulle vælge, så faldt han for bageruddannelsen hvor han kunne brillere med sin kunstneriske sider via bagning og samtidig være fysisk aktiv i form af løft og slæb. 

Efter Søren var blevet bagersvend blev han fastansat med det samme d. 1. september 2013. Tiltroen til at ansætte han så hurtigt gav ham en vis selvtillid, hvilket var med til at han gav den hele armen. Hver dag. Hans bagerkarriere var skudt i gang og han blev opslugt. 

Søren som bagersvend

Der var gået nogle måneder efter episoden med det opsvulmede øje, hvor Søren var vendt tilbage til arbejdet. Han kunne mærke at han havde vejrtrækningsproblemer og at øjet begyndte at irritere, hvorfor han spurgte chefen om han kunne tage på ferie. Chefens svar var “Hvem skal så arbejde i stedet for dig?”. Søren følte et ansvar og valgte derfor at blive ved. 

Men til sidst blev det for meget og han opsøgte så en allergi-læge. Der blev taget nogle blodprøver. Efter et par uger bad lægen Søren om at skynde sig tilbage. Da Søren så sidder over for allergi-lægen får han de ord han havde frygtet. “Søren – Du skal stoppe med at bage”. Søren var tom for ord. “Du har udviklet allergi mod hvede- og rugmel samt en vis grad af andre meltyper. Så fremover skal du holde dig fra at bage” supplerede lægen.

“Mit hjerte var fuldstændigt knust. Jeg følte mig virkelig frustreret. Frustreret at min fremtid som bager blev taget fra mig, som en lille dreng der fik taget sin slikkepind.”

Det var slut med at bage wienerbrød, boller og brød – Sørens drøm blev ...

... pulveriseret

Søren drøm pulveriseres

Hvede allergi er uhelbredelig, men der er findes initiativer til at undgå at få det. Man kan arbejde i et miljø hvor ventilationen tager det værste af melstøvet, anvende støvfrit mel, strø melet i stedet for at kaste det og m.m.

Men i de fleste tilfælde har det været uundgåeligt at forhindre det. Er man allergisk, kan man lindre reaktionerne med høfeber piller og bruge mask. Det er dog ikke altid optimalt, hvorfor de fleste bagere der diagnosticeres for at være allergisk må se nødsaget til at slutte sit bagerfag.

Søren overvejer sin fremtid

Arbejdspladsen

I dag sidder Søren skuffet tilbage og ville ønske man havde gjort noget for at undgå udviklingen af allergi. Faktisk mener han at hans sidste arbejdsplads bærer en stor del af skylden. 

Søren mener at han var meget stresset under en lang periode op til hændelsen. Han elsker at arbejde og var ikke klar over hvor stresset han faktisk er. Stress kan medvirke til at immunforsvaret forringes hvorfor han var sårbar over for udvikling af allergi og eksem. “Jeg spurgte min chef flere gange om jeg kunne holde ferie, men det anbefalede de ikke da jeg var vigtig for dem, så jeg stolede på dem og fortsatte med at arbejde” 

"... hvem skal så arbejde i stedet for dig?"

“Chefen tænkte kun på at tjene penge og han var ikke til at kontakte da han sad på kontoret 3 etager ovenpå. Min bagermester kunne ikke give mig fri, for at det var chefen der bestemte det. Problemet var bare, at chefen ikke med sine egne øjne kunne se hvor stressede han og hans medarbejdere var”

Selv bagermesteren var frustreret over situationen med chefen, hvorfor hun sagde op straks efter Søren fik konstateret sin sygdom. 

“Hvis jeg kunne sige noget til chefen i dag, så ville jeg understrege vigtigheden af at man skal behandle deres medarbejder godt og opfordre dem til at tage fri og bruge deres ferie” siger Søren med bestemte fagter. 

Mobirise

Sørens fremtidsplaner

I dag læser Søren enkeltfag så han kan komme ind på HF, mens han modtager sygedagpenge. Når han er kommet ind vil han begynde at overveje hvad han skal hernæst. Han har ikke rørt mel lige siden lægen bad ham om at stoppe. 

Søren i dag. Han er optimistisk med fremtiden.